8 Aralık 2013 Pazar

Giyim Kuşam ve Kıyafette Etkileşimler

Dünyanın neresinde yaşıyorsak yaşayalım, bir şekilde insanlar her alanda birbirlerinin etkileri altında kalırlar. Yemeden içmeye, giyimden kuşanmaya, kent hayatına kadar kültürler birbirinin etki alanına girerler. Kimlik sahibi, kimlik ve kişiliğini inandığı değerler üzerine oluşturanlar inandığı ve bir dünya görüşü içinde, yaşam felsefesi haline getirdiği temel ilkelerinden asla vazgeçmezler.

İnsan inancını, bilgi birikimle yaşantısıyla tahkim ettiği zaman, kendi medeniyetiyle bütünleşerek ve inandığı değerlerle özümseyerek yaşayacaktır. Elbette insanoğlu, aslını yitirmeden bilim teknoloji ve sanatta ilgili verileri kabul eder. Kendi süzgecinden geçirerek, işe yarayan bilgi görgü yetenek ne olursa olsun en doğrusunu en iyisini ve en güzelini kendi hayatına tatbik edecektir.

Tekstil ve moda dünyasında esas olan, toplumların kendi inanç değerlerinden doğan fikirleri, ön planda yer alacaktır. Müslüman toplumlarda gerek yerel iklim şartları, gerek sosyal anlayışlar günümüze dek intikal eden inanç değerleriyle, kıyafet tasarımları yapılmaktadır.

Her toplumun kendi inancıyla yaşam biçimi, tekstil kıyafet moda ve sanatta da kendi orjinini oluşturur. Melez anlayışlar, başka toplumların değerlerinden alıntı yaparak başlar. Daha açık bir ifade ile batılılaşma kıskacından kurtulamayarak, daha çağdaş kreasyonlar yapacağız diye emperyal fikirlerin kucağına düşmüş olurlar.

Müslüman ve mütedeyyin tasarımcılar islam toplumları için, sadece çizgilerini kadının hatlarını gizlemek adına kıyafet tasarlamazlar. Kumaşın cinsi ve dokumasına kadar üzerindeki işlemelerin anlam zenginliğine kadar hesaba katarlar.


Kadın denince akla giyimiyle kuşamıyla duruşuyla İslam kadını gelir. İslam kadını sadece giyim kuşamıyla değil, yaşam ve stiliyle etrafını olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda İslam kadını mütedeyyindir, muhafazakardır. Kendini iyiliklere adayandır. İslam kadını giyim kuşamını, iffet namus ve ahlaki değerlerle bütünleştirir. İslama uygun değerleri alır, islamın emrettiği tavsiye ve teşvik ettiği bütün değerli topluma yansıtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder